Resume

Dette modul har behandlet en række af de geologiske elementer, der er involveret i vulkansk aktivitet. De væsentlige forkastningszoner og de fleste nuværende aktive vulkaner er lokaliseret i "the ring of fire" - Ildringen, som defineres af en kontinuerlig serie dybhavsgrave, vulkanske øbuer og vulkanske bjergkæder samt flere tektoniske pladegrænser. Ikke alle vulkaner ligger ved Ildringen, der er en række andre områder i verden med aktive vulkaner som Island og Italien..

Vulkaner findes i forskellige former og størrelser, men de har en række fælles egenskaber. Hver vulkan har et smalt rørsystem, der kan indeholde et magmakammer, som er forbundet med overfladen med et udledningssystem.

Under et udbrud stiger magma op igennem et eller flere sprækkesystemer; noget af magmaen bevæger sig ud i hulrum under jorden, mens resten bevæger sig mod toppen, åbningen af vulkanen. Den forhøjede åbning, der udleder magmaen kaldes keglen. Gangen, der når toppen af keglen kaldes kraterrøret. Sammen med magmaen udsender vulkanen en sky af tefra.

Vulkanudbrud kan have former fra stille udsivning af lava og gasser til store eksplosive katastrofer. Vulkanologer har udviklet mange forskellige former for kategorisering af udbrud. Det er interessant at kende fire af disse kategorier og deres udbrudsformer:

  • Hawaiianske — udbrudstype med lille tefraudledning
  • Strombolianske — kortvarige udbrud med begrænsede udledninger af tefra
  • Vulcanianske — udbrud med store udledninger af tefra, der driver i vindretningen
  • Pliniske — disse udbrud producerer store mængder af aske, der sendes helt op i stratosfæren og som kan spredes rundt om hele jorden

Forskellige vulkanudbrud kan skabe forskellige ulykker. Disse ulykker kan være alvorlige og kan medføre:

  • Tefra — dækker store områder af landskabet, ødelægger teknisk udstyr og forvolder sundhedsmæssige problemer
  • Pyroklastrisk strømme — brænder og ødelægger alt på deres vej
  • Lahars — ødelægger infrastruktur og bygninger, dækker områder med mudder og ændre forløbet af vandløb og floder
  • Lava floder — smelter/brænder og ødelægger alt på deres vej
  • Vulkaniske gasser — når de er forbundet med store eksplosive udbrud; kan de medføre syreregn i den umiddelbare nærhed og muligvis kortvarige klimaændringer

.